A bejelentéshez nyomtatvány
Bevallás magánfőzött párlat után
Az a személy, aki nem jelenti be a desztilláló
berendezését, jövedéki törvénysértést követ el, és az eszköz
lefoglalása mellett, jövedéki bíráság megállapításával számolhat.A
törvény alapján
a magánfőzés keretében előállított párlat adója évi 1000
forint, amelyet a magánfőző fizet meg, január 15-ig. Tehát az
előállított magánfőzött párlat után adóbevallási és adófizetési
kötelezettség keletkezik, amit a magánfőző a tárgyévet követő év január
15-ig együtt teljesít a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.
Ha a magánfőző nem állított elő tárgyévben magánfőzött párlatot, akkor
nem keletkezik tárgyévre vonatkozóan adóbevallási kötelezettsége.
Az
önkormányzati adóhatóság a desztilláló berendezés bejelentéséről,
valamint a magánfőző adóbevallásáról értesíti a területileg illetékes
megyei (fővárosi) Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságot. Amennyiben a
jogszerűen évente előállítható párlatmennyiséget (50 litert) a magánfőző
túllépi, a többletmennyiséget köteles haladéktalanul bejelenteni a
vámhatóságnak és a vámhatósággal egyeztetett módon gondoskodik a
többletmennyiség megsemmisítéséről. A túllépett mennyiség bejelentésről
szóló formanyomtatvány
innen letölthető.
A magánfőzött párlat
kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el,
feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat
kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető. Amennyiben a
magánfőző az általa előállított párlatot alkoholtermék-adóraktárnak
értékesíti, illetve párlatok számára meghirdetett versenyen kíván részt
venni, a párlat eredetét együttesen igazolja a desztilláló berendezés
bejelentéséről, valamint a párlat után megfizetett adóról kiállított
önkormányzati adóhatósági igazolás.
A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény szerint :
-
magánfőzésnek minősül a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy
gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú,
párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a
magánfőző által végzett előállítása, évente legfeljebb 50 liter
mennyiségig.
-
a magánfőző az a 18. életévét betöltött
gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből
származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú
desztillálóberendezéssel rendelkezik.